Uudet, innostavat luottamustehtävät alkavat!  Espoon kaupunginvaltuusto valitsi eilen kaikki uudet keskeiset luottamushenkilöt kaupungin päättäviin toimielimiin uudelle valtuustokaudelle 2021-2025. Minut nimitettiin uuden Kasvun ja oppimisen lautakunnan varsinaiseksi jäseneksi koko tulevalle valtuustokaudelle. On ilo jatkaa espoolaisten lasten, nuorten, heidän perheiden, koulujen ja päiväkotien henkilöstön sekä muiden sidosryhmien kanssa erinomaista ja vaikuttavaa työtä jatkossakin  – kiitos äänestäjilleni tästä mandaatista – teitä oli niin paljon, että tämä tavoiteltu paikka oli mahdollista saada ja olkaa kaikki yhteydessä matalalla kynnyksellä eri kanavien kautta!

Sain itselleni siis erittäin hienon tehtävän ja jatkon jo 2017 alkaneen valtuustokauteni myötä vaikuttamistyölleni – jolloin minut valittiin Kasvun ja oppimisen lautakunnan edeltäjään, Opetus- ja varhaiskasvatuslautakuntaan valtuustokaudelle 2017-2021 – kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen avainpaikalle, uuteen Kasvun ja oppimisen lautakuntaan, johon entisten tehtävien lisäksi on nyt liitetty toisen asteen laajennetun oppivelvollisuuden myötä myös nuorisoasiat (lautakunnan alaisuudessa toimii nyt Nuorisoasiainjaosto).

Valtuuston päätös 30.8.2021:

Valtuusto

1
valitsi kasvun ja oppimisen lautakuntaan toimikaudeksi 30.8.2021 – 31.5.2025 kolmetoista (13) jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet seuraavasti:

Jäsen:   Henkilökohtainen varajäsen:

Marika Niemi (Kok.)  Kari Kuusisto (Kok.)
Vanessa Kurri (Kok.)  Kerttu-Liisa Kilpijoki (Kok.)
Ira Hietanen-Tanskanen (Kok.) Sini Juuti (Kok.)
Joel Vanhanen (Kok.)  Jussi Koskinen (Kok.)
Eero Kling (Kok.)  Niklas Salmela (Kok.)
Inka Hopsu (Vihr.)  Tatja Jukuri (Vihr.)
Tony Hagerlund (Vihr.)  Oscar Smith (Vihr.)
Jenni Koski (Vihr.)  Jaana Ailus (Vihr.)
Martti Hellström (SDP)  Jukka Kivimäki (SDP)
Heini Saikkonen (SDP)  Kristiina Myller (SDP)
Jiri Keronen (PerusS)  Jaana Valle (PerusS)
Bosse Lönnqvist (SFP   Anne Ahlefelt (SFP)
Mika-Erik Walls (Vas.)  Nina Jurva (Vas.)

Koko Espoon kaupunginvaltuuston kokouspöytäkirja tässä.

Valtavat kiitokset 230 äänestäjälleni – työ jatkuu Espoossa vahvana vaikuttajana!

Kiitoksia valtavasti kaikille äänestäjilleni, 230:lle – todella upea ja hieno äänisaalis, josta olen otettu ja kiitollinen jokaiselle teistä! Hirveästi tietysti harmittaa vasemmiston yhden paikan menetys; olimme opetusministerin erityisavustajan, Niina Jurvan, kanssa liki puoli yhteen saakka yöllä vielä 2. (minä) ja 3. varavaltuutettuja (Niina) kunnes Liike Nyt ja KD (ja toki kova Kokoomuksen yleiskannatuksen nousu ja meidän aavistuksen verran alhaisempi kokonaisäänisaalis) pudotti meiltä yhden varsinaisen valtuustopaikan ja sitä kautta putosivat myös varavaltuutettujen määrä, samassa suhteessa (3 + 3 -> 2 + 2). Se oli toki karvas ja kova pettymys, jonka kanssa menee aikaa sulatella.
Vaalit ovat aina arvaamattomia ja kovia (nämä olivat itselleni Espoossa kolmannet, yhteensä neljännet kuntavaalit) etenkin nyt, kun ei voinut Koronan takia tehdä oikein ”normikampanjaa”. Lisäksi tiesin, että vaalien siirtäminen ei ollut minun kannaltani hyvä asia, sillä olin kampanjoinut ihan täysillä tähdäten huhtikuuhun – paukut loppuivat sen jälkeen, kunnes pari viikkoa ennen ennakkoäänestystä piti virittää taas kaikki mainonta ym. *aivan* täysille. Nämä olivat minun toiseksi kalliimmat mainoskuukaudet ja -viikot sekä samalla toiseksi kalliimmat kuntavaalit Espoossa.
Tein kaikesta huolimatta kuitenkin itse oman, kaikkien Espoossa käymieni kuntavaalien parhaimman henkilökohtaisen tuloksen, 230 ääntä, ennen tarkastustuslaskentaa siis. Se olisi riittänyt vallan mainiosti varavaltuutetun paikkaan monissakin ryhmissä. Jokaisesta äänestä olen valtavan kiitollinen tietäen konkarina sen, kuinka 1-2 ääntä tai pahimmassa tapauksessa saman äänimäärän saaneiden aakkosjärjestys, voi nostaa tai pudottaa toisen ehdokkaan. Kisa on ja on ollut aina kova, isossa kaupungissa.
Kaikkea tätä em. vasten olen siis aika ylpeä äänimäärästäni. Viidenneksi eniten ääniä Espoossa, vasemmiston listoilla, ei ole hullumpi tulos, näissä olosuhteissa, jossa tällä kertaa puhalsivat voimakkaat tuulet oikealta, vaikka pettymys onkin todella suuri, sitä ei todellakaan käy kieltäminen.
Ehkä eniten nyt kalvaa ja on alkanut suorastaan masentaa, kuinka alhainen äänestysaktiivisuus yleisesti ottaen oli ja myös toki se, että äänestäjät näin vahvasti valitsivat ja näkivät muiden puolueiden vaihtoehdot paremmiksi kuin oman puolueeni. Näen tässä paljon myös antipatian merkkejä hallituspuolueita kohtaan, viitaten mm. mediankin hyvin toistamaan mantraan ”tuhlailevasta vihervasemmistosta” – sain itsekin varsin suuren some- kampanjani aikana aika paljon tällaisia viestejä, toki myös paljon ”Sait ääneni!” -viestejä. Mutta äänestäjien armoilla tässä joka neljäs vuosi ollaan. Omassa vaalianalyysissäni olen myös kirjannut ylös ja pannut merkille jo pidempään (viime vuodesta asti) hyvin vahvoja hallitus – oppositio -asetelmia miltei kaikissa asiakysymyksissä, vaikka kyseessä ovatkin kuntavaalit. Huolissani olen toki myös siitä, kuinka paljon kasvatuksesta, opetuksesta, koulutuksesta ja sote-palveluista tullaan leikkaamaan. Toivottavasti pahimmat pelkoni eivät kävisi toteen.
Tunteet ovat nyt tasaantuneet ja ajattelenkin nyt näin, että katsotaan rauhassa eteenpäin ja suunnataan katse uuteen, itse aika uupuneena myös kaikesta tästä, ja nauttia vihdoin myös kesästä ja läheisistämme. Tämä on syönyt paljon aikaa perheeltäni ja merkinnyt vaimolleni ja lapsilleni välillä hyvinkin poissaolevaa puolisoa ja isää, aina koneella tammikuusta lähtien, Teamsissä ym. monissa verkkopaneeleissa jne.
Lämpimät onnittelut valituille ja varoille; olen meidän ryhmässä siinä ihan kintereillänne viidentenä! ❤️?? Nyt vähäksi aikaa kerään voimia ja tartun hetkeen, parhaani mukaan. Carpe diem! ?☀️

Hyvää juhannusta ja keskikesän juhlaa – nautitaan kesästä, läheisimmistä ja kerätään voimia syksyä varten – odotan innolla uusia haasteita ja tehtäviä myös poliittisella puolella!

Kiitollisin terveisin ja luottavaisin mielin kohti uutta!  Mika-Erik 🙂

25.5.21: Kampanjat pyörineet niin somessa, LV -vaalikoneessa kuin kohta printtimediassa – numerolla 288 kohti jatkokautta Espoon valtuustoon ja lautakuntatehtäviin!

Ohessa kuvin ja sanoin keskeisiä, monille äänestäjilleni ja tukijoilleni jo tuttuja mutta jatkuvasti Espoossa parantamista vaativia kärkiteemojani – ei vähiten kaupunkia ensi vuodelle uhkaavat uudet TaKE -leikkaukset, joista, kiitos myös vasemmiston ja allekirjoittaneen vahvan panostuksen, saimme eilen 24.5.21 -kaupunginhallituksessa aikaan vasemmiston pitkään vaatimat, opetukseen kohdistuneet liki 4 miljoonan euron leikkaukset torjuttua! Vaara ei ole kuitenkaan ohi: ensi vuonna mm. kokoomuksen ja demareiden sopima TaKE -leikkuri jatkaa armotonta työtään, mikäli sitä ei neuvotella kokonaan uudelleen. Emme voi lähteä keskellä modernin ajan pahinta pandemiakriisiä leikkaamaan lasten ja nuorten; päiväkotien, koulujen ja lukioiden resursseja- yhtään! Tarvitsemme myös mittavia panostuksi lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin Espoossa. Myöskään sote- toimialalta emme voi lähteä leikkaamaan koronakriisin keskellä ja sen jälkeen ja kurjistamaan espoolaisten palveluita!

Väistötilaratkaisuissa on sekä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa että valtuustossa ja KH:ssa ollut nihkeä kova linja: väistöt eivät saa enää maksaa Espoossa mitään ja lapsia sijoitetaan ympäri kaupunkia useisiin eri kouluihin, mitä itse pidän täysin epäinhimillisenä ja kohtuuttomana niin lasten kuin perheiden edun, jaksamisen ja koko arjen pyörittämisen kannalta. Vasemmisto on jäänyt aika yksin tässä; kiitos kuuluu Kilonpuiston ja Tiistilän taisteluissa muutamille vihreille ja Tiistilän osalta kokoomuksen valtuutetulle Marika Niemelle, jolla oli minun lisäkseni selkärankaa puolustaa 1-2 -luokkalaisten lähiopetusta aivan Tiistilän koulun vieressä.

Tulen lisäämään etusivulle valtuustokauden 2017-2021 aikana tekemäni valtuusto- ja lautakunta-aloitteeni, -kysymykseni ja selvityspyyntöni. Kannattaa tutustua myös niihin ja siihen vahvaan näyttöön, jonka olen kaikissa luottamustehtävissäni antanut.

Olen ollut jo kaikkiaan seitsemässä eri vaalipaneelissa ja vielä tulossa loppuhuipennuksena 2-3 paneelia, joista ensimmäinen 31.5 Espoon ja Kauniaisten opettajien (EKPY) järjestämä vaalipaneeli. Tarkemmat linkit tänne ja etusivulle pian!

Ennakkoäänestys alkaa jo huomenna ke 26.5 jatkuen aina ti 8.6 asti, ennakkoäänestyspaikkoja on lukuisia ympäri Espoota sivuilla www.vaalit.fi kautta löydät omasi! Ja muistathan: numero on 288!

Valtuustoaloitteeni, -kysymykseni sekä opetus- ja vakalautakunnan selvityspyynnöt löydät Vaalisivut -välilehdeltä (listaa täydennetään vielä).

Kohti valoa, iloa, uutta vuotta ja kuntavaaleja 2021! ❤?? ?

Pitkästä aikaa aloitan päivitysprojektini näille sivuille. Valmista ei ihan heti tule mutta piakkoin, toivottavasti!

Aluksi uusi artikkeli (Välilehti: Kirjoituksia) Espoon kuluneen syksyn aikamoisen kylmästä ja kovasta talouden sopeuttamisohjelmasta,josta sekä minä että oma valtuustoryhmäni (vas), irtauduimme varsin pian, kun havaitsimme, että sopeutustoimet ovat puhtaita leikkauslistoja eikä tulopuolta tulla käsittelemään sillä tavoin kuin kuuluisi, jos ollenkaan: harkita edes maltillista veroprosentin nostoa (vasemmisto ja vihreät esittivät 0,25%:n nostoa, mikä olisi silti ollut tarpeen peruspalveluiden turvaamisessa riittävässä määrin), pohtia rahastojen tuottojen käyttöä, jopa miinuskorkojen aikana lisäelvytystä jne. mutta EI keskellä modernin aikamme kenties isointa (pandemia-)kriisiä, lähteä heikentämään jo ennestään riittämättömiä sosiaali- ja terveyspalveluita, kasvattamaan opetusryhmien kokoa, leikkaamaan vammaisten kuljetuskustannuksista, vanhusten palveluista jne.

Oppilasmäärämme kasvu lasketaan tuhansissa ja siitä aiheutuneet kustannusten nousut eivät edelleenkään ole täysimääräisesti huomioitu ensi vuoden budjetissa. Suurimpana epäkohtana pidän itse käsittämätöntä, yli 19 miljoonan euron sisäisten vuokrien (Tilapalvelut) nousua ja sen nakertamaa siton (sivistystoimen) budjettia, jolla on omat heijastusvaikutuksensa, ja tälle, jos mille asialle, pitää uusien valtuutettujen alkaa tehdä jotakin ensi tilassa; on täysin kestämätöntä, että sisäiset vuokrat nousevat tätä vauhtia ja uhkaavat sekä näivettävät jo toimialojen ydintoimintaa lyhyelläkin tähtäimellä: opetusta, kasvatusta, hoivaa, hoitoa jne. Tämäkin asia on meidän poliitikkojen päätettävissä ja tälle täytyy tehdä jotakin!

Hyvää uutta vuotta kaikille täällä ja seurailkaa sivujani täällä, Facebookissa sekä Instagramissa (mahd. myös WhatsApp -tulossa) – kohta alkaa tapahtua vaalien osalta kaikenlaista ja tukijoukkoihin saa tulla mukaan laittamalla meiliä: m-e.walls at hotmail.fi (löytyy linkkinä myös viimeiseltä Ota yhteyttä -sivulla) tai Facebookin kautta yv:nä jne. Pysykää terveinä! Uuden vuoden toivotuksin, Mika-Erik perheineen 🙂

IMG_8810

Raskaan, pimeän ja poliittisestikin erittäin raastavan ja polarisoituneen keskusteluilmapiirin sävyttämän 2019 -syksyn jälkeen on aika toivottaa tälläkin sivustolla oikein hyvää joulua kaikille ja parempaa, rakentavampaa uutta vuotta ja vuosikymmentä!

Työni espoolaisten eteen jatkuu hartiavoimin, samalla intensiteetillä ja osaamisella, niin kaupunginvaltuustossa, opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa kuin Espoon vammaisneuvostossakin vuonna 2020 kuin tähänkin asti. Kiitän valtavasti kaikkia niitä, jotka olette kannustaneet ja sparranneet eteenpäin – positiivista palautetta työstäni on tullut paljon ja se myös lämmittää paljon! Vasemmiston valtuustoryhmässä on hyvä olla, vapaa hengittää ja toimia kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten, nuorten ja aikuisten sekä vanhusväestön asioiden eteenpäin ajamisessa – kukaan ei jyrää, aliarvioi ja kaikkien näkemykset ovat yhtä arvokkaita. Tästä on hyvä jatkaa! Tässä valtuustoaloitteeni v. 2019.

417 kertaa kiitos kaikille minua eduskuntavaaleissa äänestäneille ympäri Uuttamaata! Valitettavasti näissä vaaleissa eivät koulutuskysymykset tulleet kunnolla keskusteluun, juuri missään vaiheessa, vaan teemoiksi nousivat ilmasto sekä maahanmuutto. Tämä oli pettymys paitsi itselleni, niin monille muillekin upeille opettaja-ehdokkaille, jotka jäivät kauas läpimenosta. Vihreät olivat kovimmassa nosteessa Uudellamaalla ja se näkyi viimeisen kuukauden aikana selvästi; tukijoukkojen määrä heillä oli huima. Tavoittelin toki nelinumeroista lukua; kukaan ei lähde muuten tekemään puolen vuoden mittaista, systemaattista ja tarkkaan suunniteltua kampanjaa, ellei ole ihan tosissaan hakemassa paikkaa eduskunnasta. Pettymys on juuri nyt hyvin suuri – samoin huoli myös populismin ja ääriajattelun noususta. Työ jatkuu kuitenkin edelleen kuntapolitiikassa ja valtuustokautta on jäljellä vielä kaksi vuotta. Mennään eteenpäin ja kohti uutta!

T a p a h t u m a k a l e n t e r i  – Mika-Erik Eduskuntaan 2019  – Vaalikiertueeni ja tilaisuuteni maalis-huhtikuussa – seuraa päivityksiä täältä!

26.1 la Educa messut – OAJ PKS vaalipaneeli

31.1 to Espoon Lastentarhanopettajien vaalitilaisuus valtuustossa

31.1 to Espoon vammaisneuvoston suuri vaalipaneeli – valtuustotalo

12.2 ti Espresso House, Sello – Keskustelua kahvikupin äärellä vanhustenhoidon sekä laajemmin yksityisen hoivabisneksestä Suomessa. Keskusteluvieraana ja puhujana Kalevi Kivistö, pitkäaikainen kansanedustaja, opetusministeri ja maaherra.

16.2 la Sellon Aukio (Kirjaston luona) – Vaaliteltalla klo 13-14

1.3 pe Juvanpuiston koulu, Espoo 11-12 Suuri vaalikeskustelu (espoolaisia ja uusmaalaisia kansanedustajaehdokkaita).

3.3 su Suuri laskiaisrieha – yhdessä, vas. opettajaehdokkaan Mari Rummukaisen kanssa. Matinlahden koulu, Aapelinkatu 2-4, klo 10-14

6.3 ke Mattlidens gymnasium – suuri kaksikielinen vaalikeskustelu (ruotsi, englanti) 13-14.15

9.3 la Paasitorni, Helsinki: EKOAY:n suuri yhteysopettajien päivä ja vaalitori ja -keskustelu.

12.3 ti Pohjola – Norden – vaalipaneeli, Porvoo, klo 18.00 (panelisti)

15.3 pe Li Andersson Espoon Iso-Omenassa Espoon ehdokkaiden kanssa, klo 14.30-15.30

16.3 la Omnian vaaliristeily Tallinnaan klo 9-21

21.3 to Hyvinkää, hotelli Sveitsi, OAJ Uusimaa, 17-20

23.3 la 10-13 Espoon vasemmiston valtuustoryhmä kuuntelee – paikalla mm. Kari Uotila klo 11-12, Mika-Erik Walls ja Jaana Wessman. Lisäksi ehdokkaista mm. Mari Rummukainen. Sello, Espresso House

25.3 ma klo 17.15 alk: Suuri sisäilmailta, Sellon kirjasto, Iso lava, panelistina. Asiantuntija-alustajina professorit Ville Valtonen, Mirja Salkinoja-Salonen, OAJ:stä Riina Länsikallio sekä istuvia ja sellaisiksi pyrkiviä kansanedustajia paneelissa. Kahvitarjoilu. OAJ:n Espoon ja Kauniaisten paikallisyhdistyksen tilaisuus.

26.3 ti alk. klo 16.00 Sisäilmasairaan asema nyt ja tulevaisuudessa vaalikeskustelutilaisuus, panelistina, Hyvinkää, Laurea ammattikorkeakoulu Linkki tässä

26.3 ti klo OAJ PKS (pääkaupunkiseutu) ilmainen elokuvailta OAJ:n jäsenelle Bio Rex, Lasipalatsi. Tilalla: Mari Rummukainen, Espoo

28.3 to klo 9-10.30 Karakallion koulu, vaalipaneeli

28.3 to klo 17.15 alk: Sellon kirjasto, Iso lava – Kolmiportainen tuki ja inkluusio – opettajat uupuvat, lapset jäävät ilman tukea – mitä tulisi tehdä ja kulkeeko tuki lapsen mukana lähikouluun tulevaisuudessa paremmin? Alustajina mm. erityispedagogiikan prof. Piia Björn ,Itä-Suomen yliopisto, perusopetuslinjan päällikkö Ilpo Salonen, Espoon sivistystoimi ja OAJ:n Päivi Lyhykäinen. Kahvitarjoilu. OAJ:n Espoon ja Kauniaisten paikallisyhdistyksen tilaisuus. Vaalipaneelissa panelistina.

28.3 to klo 8.30-9-00 Svenska Yle, Valdebatt: en direktsänd radiodebatt i Yle Vega torsdagen den 28 mars klockan 8.35. Temat för debatten bl.a sysselsättning, tvååsråkighetskravet, familjeledigheter, arbetslivets utveckling o. förändringar – Yle Vegan suorassa lähetyksessä to 28.3 klo 8.35 alk. keskustelen mm. työllisyydestä, työelämästä, työelämän muutoksista, perhevapaista, kaksikielisyydestä ja vaatimuksista ym.

30.3 la Espoon vas. kaikkien viiden ehdokkaan yhteistilaisuus Sellossa (sisällä, lavalla), Kalevi Kivistö tulossa, Kari Uotila ym.

1.4 ma klo 17.15 alk. Sellon kirjasto, Iso lava – Erityisiä keskusteluita ja kohtaamisia – erityislapsiperheet Suomessa (Espin ry, juontaa Mika-Erik Walls ja Pirkko Kuusela)

2.4 ti alk.- klo 17.15 Sellon kirjasto, Iso lava: Koulutusleikkauksista koulutusinvestointeihin – visioita tulevalle eduskuntakaudelle. Espoon sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Harri Rinta-aho, OAJ:stä Heljä Misukka sekä Opetushallituksesta johtaja Jorma Kauppinen. Kahvitarjoilu. OAJ:n Espoon ja Kauniaisten paikallisyhdistyksen tilaisuus. Vaalipaneelissa, panelistina.

5.4 pe Hanko, tark. aika paikka ilm. myöh.

6.4 Espoon Leppävaaran maalaismarkkinat, vasemmiston teltalla

8.4 ma klo 13-15 Olarin lukion suuri vaalipaneeli.

9.4 ti OAJ Espoo ja Kauniainen, klo 16-18, Sello, Roberts Gelato Factory: ope-ehdokkaat tavattavissa. kahvin ja jäätelön kera!

11.4 to10-12 Tukiryhmäläiset vaaliteltalla, Viaporin aukio, Sellon kirjaston edustalla

12.4 pe klo 15-17, Sello Iso Roberts: Kari “Uotu” Uotila, Mika-Erik Walls ja Jaana Wessman tavattavissa ja ohjelmaa ja keskustelua kahvin lomassa

13.4 la klo 13-15, Sello Iso Roberts: Espoon vas. valtuustoryhmän ehdokkaat: Mika-Erik Walls ja Jaana Wessman sekä Mari Rummukainen Espoosta ja Miila Halonen Helsingistä (ehdolla Uudellamaalla) ja tukiryhmäläisiä

Täydennän ja muokkaan tätä listaa koko ajan lisää. Seuratkaa näinä päivinä vaikka postauksiani, jos ette pääse paikalle, jakakaa niitä eteenpäin kavereillenne jne. Tule mukaan vaalikampanjaani!

Uuden Suomen Puheenvuoro ja Vapaavuoro tästä linkistä!

Kuvan mahdollinen sisältö: ainakin yksi henkilö ja lähikuva

12.2.2019 Sellon kauppakeskus, Espresso House, klo 10-11.30: Vanhusten hoiva- ja hoitopalvelut nyt ja tulevaisuudessa

Viime päivien kohu vanhusten yksityisiä hoivapalveluita tarjoavien firmojen toiminnan suurista puutteista, epäkohdista ja laiminlyönneistä on järkyttänyt suomalaisia. On pelottavaa miettiä, mitä hoitoon ja hoivaan liittyviä laiminlyöntejä ja heitteillejättöjä vielä paljastuu. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevien palveluiden korkeat laatukriteerit ja niiden jatkuva seuranta ja valvonta tulee hoitaa huomattavasti paremmin kuin tähän asti. Tämän lisäksi tarkastelun alle tulisi ottaa myös lastensuojelubisnes sekä vammaisten hoivaa ja hoitoa tarjoavat yksityiset, voittoa tavoittelevat yritykset. Valitettavasti epäilen, että olemme vasta nähneet jäävuoren huipun.

Tämän asian hoitaminen kuntoon tulee olla myös uuden eduskunnan ykkösasioita. Mitkä olisivat tärkeimmät askelmerkit ja kohti turvallisempaa ja inhimillisempää hoitoa ja hoivaa? Pitäisikö verorahoitukseen perustuvia hyvinvointipalveluita tuottavien yritysten kuten terveyspalveluiden voittoja rajoittaa? Kattoa suuremmat voitot tulisi vastaisuudessa sijoittaa tietyin poikkeuksin yrityksen toimintaan, esimerkiksi lisähenkilökunnan palkkaamiseen, palkankorotuksiin tai toiminnan kehittämiseen muilla tavoilla.

Tule keskustelemaan tästä asiasta minun ja pitkäaikaisen kaupunginvaltuutetun, kansanedustajan ja maaherran Kalevi Kivistön kanssa Sellon kauppakeskuksen Espresso Houseen, pohjakerros (Hesburgerin vieressä) TI 12.2 aamukahvin ja pullan merkeissä klo 10-11.30. Tilaisuus on esteetön. Tapahtuman järjestää: eduskuntavaaliehdokas KL, FM, lehtori Mika-Erik Walls (vasemmiston valtuustoryhmän jäsen, Vammaisneuvoston varapuheenjohtaja Espoo) ja tukiryhmä. Tilaisuus on esteetön. Tervetuloa!

#mikaerik2019 YouTube

mika-erik Google+ kokoelma

Tervehdys kaikille pitkän, vaiherikkaan sekä työteliään syksyn jälkeen!

Kohta aloitetaan – joulutauon jälkeen nämäkin nettisivut päivitetään uusin sisällöin ja osittain uusin kuvin. Seuraa ja tule mukaan kampanjatiimiin matkalla #kohtieduskuntaa #mikaerik2019 – tarkemmin ihan tämän tekstin lopussa!

Opetus- ja kasvatusalan väki on uupuneempaa kuin koskaan. Työmäärä ja kuormitus on kasvanut monilla opettajilla ja varhaiskasvatuksen ammattilaisilla sietämättömäksi. Lasten ja nuorten sekä perheiden pahoinvointi on kasvanut ja se näkyy ja tuntuu kentällä.

Leikkaukset ja jatkuva uudistusvimma Sipilän hallituskaudella vielä kaiken tämän päälle ovat kestämättömiä meidän jaksamiselle. Äänestä muutoksen puolesta. Äänestä pitkän linjan opettajaa ja valtuutettua; perheenisää ja erityisen tuen asiantuntijaa Eduskuntaan 2019.

Tehdään muutos mahdolliseksi – nostetaan kasvatus, opetus, koulutus ja tutkimus uudestaan tästä jamasta ykkösprioriteetiksi ja panostetaan lapsiin, nuoriin ja elinikäiseen oppimiseen, ennaltaehkäiseviin palveluihin ja perheiden tukemiseen riittävän ajoissa.

Parannetaan välittömästi sisäilmasta oireilevien ja sairastuneiden asemaa kaikin tavoin. Koulut ja päiväkodit kuntoon on perusasia mutta sen lisäksi sisäilmasairastuneille on turvattava riittävä sosiaaliturva, terveyspalvelut ja inhimillinen elämä.

Erityinen tuki ei saa tarkoittaa oppilaiden heitteillejättöä ja opettajien uupumista koko tilanteeseen vaan lähikoulussa lapsille ja nuorille täytyy oikeasti taata heille kuuluva riittävä tuki. Jos ja kun nykytilanne ei tuen tarpeen osalta toimi, tulee Eduskunnan puuttua asiaan kiireellisesti. Alueelliset erot ovat jo nyt liian suuret ja kasvavat kaiken aikaa. Inkluusio ei saa olla säästötoimi, niin kuin se nyt näyttää olevan eri puolilla maata.

Vammaispalvelut, esteettömyys ja saavutettavuus pitää konkretisoitua kunnissa ja kaupungeissa viimein tekoina – ei vain strategioissa ja sanoina. Vammaisten henkilöiden tosiasialliset ja yhdenvertaiset mahdollisuudet olla osallisia ja aktiivisia kansalaisia pitää näkyä ja huomioida paremmin kaikessa päätöksenteossa. Vammaispalveluista on myös säästetty Sipilän hallituskaudella ja tilanne täytyy korjata. Myös mittaamattoman arvokasta työtä tekevien omaishoitajien asemaa ja sosiaaliturvaa tulee parantaa.

Äänestämällä pitkän linjan opetusalan ammattilaista, oppimis- ja työhyvinvointitutkijaa, kuntapäättäjää, järjestöaktiivia, erityisen tuen, omaishoidon ja vammaispalveluiden asiantuntijaa ja kahden pienen koululaisen perheenisää annat samalla valtakirjan minulle viedä kaikkia näitä asioita eteenpäin hartiavoimin – myös Eduskunnassa. Olen tehnyt tätä vaikuttamistyötä menestyksellisesti Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa, Espoossa, niin valtuutettuna, opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsenenä kuin Espoon Vammaisneuvoston varapuheenjohtajana. Lue työstäni, luottamustehtävistäni ja elämästäni lisää näiltä nettisivuilta, jotka (huom!) vielä osittain päivityksessä.

Tehdään muutos mahdolliseksi – yhdessä! #mikaerik2019 #kohtieduskuntaa #koulutusratkaiseee #sisäilmalupaus #erityinentuki
Mika-Erik

ps. Tule mukaan kampanjatiimin – kaikki apu on tervetullutta, yhteydenotto nettisivujen tai Messengerin kautta.Tukea voit myös lahjoittamalla vaalitililleni rahaa – tämä kun on kaikkea muuta kuin ilmaista ja suurin osa rahoituksesta, yleensä kaikki, lankeaa ehdokkaalle itselleen. Vaalitilini: Aktia FI17 4055 0016 7898 81  Viestikenttään: mikaerik2019 eduskuntavaalit

On aika aloittaa uusi luku. Tänään valtuustossa. Uusi ryhmä ja kohti Eduskuntaa. Ohessa alla tiedote. Tule mukaan tukitiimiin, pienikin apu on tarpeen – tehdään tämä yhdessä!

ESPOON VASEMMISTON TIEDOTE

JULKAISUVAPAA 15.10.2017 KLO 17.00

”Erinomainen vahvistus joukkueeseemme”

Espoossa Vasemmistoliiton valtuustoryhmälle uusi jäsen

Espoon kaupunginvaltuuston varajäsen, Sdp:n varavaltuutettu Mika-Erik Walls siirtyy 15.10.2018 Espoon Vasemmiston valtuustoryhmään. Lukion lehtorina sekä oppimis- ja työhyvinvointitutkijana toimiva Walls on koulutukseltaan kasvatustieteiden lisensiaatti ja filosofian maisteri. Hän on myös Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen sekä Espoon Vammaisneuvoston varapuheenjohtaja.

Samalla Walls on antanut suostumuksensa asettumisesta Vasemmistoliiton sitoutumattomaksi ehdokkaaksi Uudellamaalla kevään 2019 eduskuntavaaleissa.

-Olen kokenut vaikuttamistyöni merkitykselliseksi Espoon demareissa, eikä lähtööni liity mitään suurempaa dramatiikkaa. Koen kuitenkin, että kuntapoliitikon, joka antaa sata prosenttia vapaa-ajastaan poliittiseen vaikuttamistyöhön, täytyy kokea vahvempaa yhteenkuuluvuutta, päästä osaksi aitoa tiimityötä ja tulla aidosti kuulluksi ja huomioiduksi omassa valtuustoryhmässään, Walls sanoo.

Hän sanoo miettineensä ratkaisua pitkään.

– Koinkin, että hetki tähän päätökseen oli juuri nyt. Eritoten kun pitkät ja hyvin haastavat kouluverkkoon sekä koulujen ja päiväkotien investointiohjelmaan liittyvät ratkaisut sekä ensi vuoden talousarvioesitys on opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa omalta osaltani takana.

Walls sanoo tulevansa mukaan Vasemmistoliiton riveihin suurella innolla, sydämellä ja kaikella osaamisellaan. Wallsin pitkä kokemus koulutusalan ammattilaisena ja vammaisasioiden sekä lasten ja nuorten erityisen tuen tuntijana tuo Vasemmistoon lisää osaamista.

– Erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten, vähävaraisten, työttömien, vammaisten henkilöiden asioiden edistämisessä koen Vasemmistoliiton olevan tällä hetkellä itselleni uskottavin ja läheisin poliittinen vaihtoehto niin kunta- kuin valtakunnan tasolla.

– Vasemmiston valtuustoryhmä ottaa Mika-Erikin mielihyvin vastaan. Hänen osaamiselleen tulee varmasti käyttöä Vasemmiston puolustaessa julkisia palveluita niin Espoossa kuin koko Suomessa. Tärkeimpiin tavoitteisiimme kuuluu Sipilän hallituksen koulutusleikkausten peruminen. Mika-Erik on erinomainen asiantuntija siinä, millaisia vaikutuksia näillä leikkauksilla on ollut, Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Kari Uotila sanoo.

Uudenmaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja, Vantaan kaupunginvaltuutettu Antero Eerola toivottaa myös Mika-Erik Wallsin tervetulleeksi mukaan.

– Uskon, että saamme Mika-Erikista erinomaisen vahvistuksen joukkueeseemme. Hänen ratkaisunsa osoittaa, että Vasemmistoliitossa on nyt imua. Kaikki eväät voittoon eduskuntavaaleissa ovat olemassa, myös Uudellamaalla. Suomi tarvitsee uuden suunnan ja selkeän irtioton Juha Sipilän hallituksesta, joka linjana on ollut leikkaaminen, julkisen omaisuuden yksityistäminen ja palkansaajien aseman järjestelmällinen heikentäminen.

Lisätietoja: Vasemmiston Espoon valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Kari Uotila puh. 050 5123031 / Uudenmaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Antero Eerola puh. 040 3230176

Mika-Erik Walls sosiaalisessa mediassa: http://www.mikaerikwalls.fi / https://www.facebook.com/mikaerikwalls / instagram.com/mikaerikwalls / twitter.com/mikaerikwalls

KU:n juttu: ”Erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten asioiden edistämisessä koen vasemmistoliiton olevan tällä hetkellä itselleni uskottavin ja läheisin poliittinen vaihtoehto.”

Politiikan syksy alkanut vauhdilla. Espoon kaupunginvaltuuston kokous 20.8.2018

Espoon vammaispalvelut saatava kuntoon!

Valtuustokysymys Espoon kaupungin vammaispalveluiden resurssoinnista sekä erityisesti työntekijätilanteesta

Politiikan syksy on alkanut vauhdilla kesätauon jälkeen. Tulevien vaalien lähestyminen näkyy ja tuntuu sähköistyneenä ilmapiirinä niin kaupunginvaltuustossa kuin lautakunnissakin. Tehtävää on ja paljon, kuten ennen kesätaukoakin. Erityisen paljon olen saanut kesänkin aikana erittäin huolestuttavia yhteydenottoja lasten omaishoitajilta ja kaiken kaikkiaan Espoon vammaispalveluiden huonosta kyvystä reagoida asiakkaiden akuuttiin hätään ja vastata ajoissa palveluntarpeisiin.

Espoon sosiaali- ja terveystoimialaan kuuluvalla vammaispalvelulla on jo vuosikaudet ollut ilmiselvästi aliresurssointia, mikä on näkynyt henkilöstön uupumisena, vaihtuvuutena ja viime kädessä asiakkaiden, vammaisten henkilöiden ja heidän lähiomaistensa (omaishoitajat, avustajat ym.) hakemien etuisuuksien käsittelyaikojen kasvuna, palveluohjaukseen pääsyn ja palvelusuunnitelmien tekemisen hitautena jne. Kokeneita sosiaalityöntekijöitä on lähtenyt yksi toisensa perään kuluneiden parin vuoden aikana. Viimeiseksi vammaispalveluiden kokenut ja erittäin ammattitaitoinen johtava sosiaalityöntekijä. Olen syvästi huolissani tilanteesta, samoin koko Espoon vammaisneuvosto ja moni kaupunginvaltuutettukin.

Kipukohtia ja ongelmia on lähes kaikissa asiakasryhmissä; pahiten resurssipula ja henkilöstön, eritoten sosiaalityöntekijöiden, ns. pyöröovi-ilmiö (parin vuoden sisäänajon ja perehdytyksen jälkeen irtisanoudutaan ja lähdetään muualle töihin) näkyy siis vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien sekä omaishoitajien tarvitsemien palveluiden ja päätösten huomattavien viiveiden muodossa, vammaissosiaalityössä.

Tätä tilannetta olen puinut sekä Espoon vammaisneuvoston (Evane) varapuheenjohtajana että nyt kaupunginvaltuutettuna 20.8.2018 jätetyn kirjallisen valtuustokysymyksen kautta, koska es. Evane ei ole saanut riittäviä eikä suoria vastauksia esittämiinsä suoriin kysymyksiin mm. vammaispalveluiden asiakasmääristä sosiaalityöntekijää kohti eikä monista muistakaan ongelma- ja kipupisteistä Espoon vammaispalveluissa. Valikossa “Kirjoituksia” löytyy yhteensä 24 valtuutetun allekirjoittama valtuustokysymykseni, johon tulee vastata 9 viikon kuluessa, asianomaisen toimialajohdon toimesta. Katsotaan, alkaako vastauksia tulla nyt sitten valtuustolle, kysymykseni kautta! Otan mielelläni vastaan palautetta Espoon vammaispalveluista: m-e.walls at hotmail.fi. Ollaan yhteydessä ja hyvää alkanutta syksyä kaikille!

Hyvät ystävät, kannattajani, seuraajani

Uudenmaan Sdp:n piirihallitus on eilen 27.4.18 vahvistanut puolueemme eräänlaisen ”esivaalin” eli 2019 -eduskuntavaaleihin ehdokkaaksi halunneiden ehdokkaiden jäsenäänestystuloksen. Tulos oli omalta osaltani suuri ja raskas pettymys. Lähdin täysillä tavoittelemaan, kohtalaisen isolla kampanjoinnilla, ehdokkuutta, joka oli jo selkeänä tavoitteenani, kun minua pyydettiin lähtemään kuntavaaliehdokkaaksi vuonna 2016 SDP:n listoilta – muitakin ottajia olisi ollut: tähtäsin sekä valtuustoon että valtakunnan politiikkaan. Valtuustoryhmään pääsy ja kova sekä erittäin paljon aikaa vienyt työ vastuullisissa luottamustehtävissä, mm. opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa, ei valitettavasti vielä painanut näissä vaaleissa, jäsentemme keskuudessa, riittävän paljon. Minulle sanoi moni kannattajani, että läpimeno olisi erittäin varmaa. Äänestysprosentti jäi myös erittäin alhaiseksi, 33%, mikä toki on myös huolestuttava signaali, jostakin.

Kiitos kuitenkin kaikista, liki 600:sta äänestä; olisin tarvinnut enää ainoastaan reilut 140 ääntä lisää, jotta minut olisi lauantaina valittu 27:n onnekkaan joukkoon. Suhteellisen pienestä jäi eduskuntavaaliehdokkuuteni siis kiinni, tässä vaiheessa, vaikka listaa vielä täydennetäänkin; milloin, miten ja millä kriteereillä, sitä ei tiedä kukaan ehdokkaista ainakaan tässä vaiheessa vielä. Harmittaa ja olo on hyvin pettynyt erinomaiseen kuntavaalitulokseeni nähden, joissa oman ja vaalityöhöni osallistuneiden analyysin mukaan sain paljon puolueelle tuiki tarpeellisia liikkuvien äänestäjien ääniä mm. vahvan sisäilma-asioiden osaamiseni ja ylipäätään koulumaailman monipuolisen tietotaidon ja tuntemukseni, tutkijataustani, pitkän ja monipuolisen järjestökokemukseni sekä erityisen tuen ja vammaisasioiden osaamiseni takia. Espoon demareilla olisi ollut Espoossa yksi valtuustopaikka vähemmän ilman vaalimenestystäni v. 2017 kuntavaaleissa. Mietin aidosti ja vakavasti nyt poliittista tulevaisuuttani ja viitekehystäni kevään ja kesän aikana. Rauhassa, ajan kanssa.

Työni jatkuu joka tapauksessa täydellä teholla kuitenkin espoolaisten lasten, nuorten ja perheiden puolesta; erityisen tuen ja vammaisten asioissa niin lautakuntatyössä, Vammaisneuvostossa kuin järjestökentällä.

Hyvää ja hauskaa Wappua ja kevään odotusta kaikille toivottaen,

 

Mika-Erik

Olen ehdolla Sdp:n eduskuntavaaliehdokkaaksi Uudenmaan vaalipiirin jäsenäänestyksessä 19.3 alkaen. Äänestämään pääset suoraan tästä linkistä. Äänestää voit jäsennumerolla ja salasanallasi tai kirjautumalla pankkitunnuksilla. Äänestysohjeet tästä linkistä.

Äänestä pitkän linjan koulutuspolitiikan ja sote-asioiden osaaja (mm. omaishoito, kotipalvelut, erityinen tuki, vammaispalvelut ym.), kahden alakoululaisen perheenisä, vahva kuntavaikuttaja ja järjestö- ja yhdistysaktiivi kansanedustajaehdokkaaksi Uudeltamaalta – sydämellä, tiedolla, taidolla ja osaamisella – nro 40 ! Tehdään yhdessä loppu hallituksen kovalle ja säästö- ja leikkauspolitiikalle ja pidetään huolta julkisista hyvinvointipalveluista – vauvasta vaariin!

Nettisivustoni valikossa CV näet laajan ja pitkän osaamiseni ja kaikki tähänastiset saavutukseni, luottamistehtäväni ja julkaisut. Lue myös mm. eri lehdissä julkaistut kirjoitukseni valikossa Kirjoituksia.

Vaalivideoni

Lue uusin juttuni valikossa kirjoituksia – Kelan Elämässä.fi -julkaisuun pohjautuen.

Suomen Kuvalehden kooste koulutusleikkauksista (SK, 21.3.2018)

Espoolaisten koulupoliitikkojen haastattelu kouluverkosta (HS, 4.3.18)

#UudistetaanOAJ! Valtuustovaalit 19.2 -4.3 sähköisenäuudista kanssani OAJ nykypäivän opettajien arkitodellisuutta ymmärtäväksi ja ajavaksi ammattijärjestöksi – myös sijaisten, pätkä- ja määräaikaisten sekä sisäilmasairastuneiden opettajien; vähemmän hallintoa – enemmän aitoa jäsenistön tarpeiden huomioimista ja järjestörakenteen uudistamista!

Numerolla 42 – OAJ pääkaupunkiseutu (Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa)

Äänestämään pääset tästä

Espoon ja Kauniaisten opet: nyt voitte Helsingin ja Vantaan opettajien lisäksi äänestää myös minua:  toimin myös opetuslautakunnassa ja kaupunginvaltuustossa sekä valtuustoryhmäni (sd) jäsenenä ja vien myös samalla espoolaisten opettajien näkökulmaa laajasti ja vahvasti eteenpäin niin kaupungin luottamustehtävissä kuin toivottavasti teidän tuella myös OAJ:n uudessa valtuustossa! Ajankohtaisia asioita juuri nyt mm. kouluverkkoasiat ja koulukorjaukset sekä mm. mahd. uusien tyyppikoulujen rakentamispäätökset.

Tähän tulee lähipäivinä Uudistetaan OAJ -ryhmän keskeisiä tavoitteita – olkaapa kuulolla!

Mika-Erik Walls, KL, FM, lukion kielten lehtori, erityisopen opinnot, oppimisympäristöjen ja työhyvinvoinnin tutkija

 
Me tämän vetoomuksen allekirjoittajat haluamme tehdä OAJ:sta uudistuvan, avoimen ja demokraattisen ammattiliiton, joka kehittää yhteiskuntaa paremmaksi yhteistyössä jäsentensä kanssa ja toimii solidaarisesti yhteistyössä muun ay-liikkeen kanssa.
Järjestölliset tavoitteet
• Avoimuutta ehdokasasetteluun! Vaaleissa tulee olla helpompi asettua ehdolle ja muodostaa koalitioita. Liittovaltuustovaaleissa tulee olla mahdollista perustaa useamman henkilön ehdokaslistoja yhdellä ilmoituksella. Yksi vastuuhenkilö riittää listan perustamiseen, ja vastuuhenkilö voi olla itse ehdolla.
• Avoimuutta tiedottamiseen! Avoimempaa, läpinäkyvämpää ja ajantasaisempaa tiedotusta jäsenistölle erityisesti kaikista meneillään olevista uudistushankkeista, joissa OAJ on mukana vaikuttamassa.
• Jäsenille mahdollisuus vaikuttaa! Jäsenistöä tulee osallistaa säännöllisesti tehtävillä kyselyillä keskeisistä asioista jo ennen kuin neuvottelut työnantajapuolen kanssa aloitetaan.
• Moniäänisempää keskustelua! Opettaja-lehdestä tulee uudistaa järjestön kannoista riippumaton itsenäinen lehti. Kriittisten äänien tulee saada kuulua OAJ:ssa, eikä erimielisiä saa leimata.
• Avointa ja lähestyttävää paikallistoimintaa! Paikallisyhdistyksistä tulee tehdä aidosti kaikille avoimia ja niihin tulee olla helppo lähteä mukaan. Moniäänisyys on rikkaus ja sellaisena se tulee nähdä myös paikallisyhdistyksissä eikä tukahduttaa sitä.
• Opiskelijoiden äänet kuuluviin! Opiskelijoiden tulee saada vastaavat jäsenoikeudet kuin muillakin jäsenillä. Moni opiskelija on jo opiskelujen aikana työelämässä ja tarvitsee laadukasta edunvalvontaa.
Työelämään liittyvät tavoitteet
• Stop säästöille, työrauhaa opettajille! Laadukas opetus tarvitsee riittäviä resursseja ja tukipalveluja. Näiden puutteesta kärsii pidemmän päälle koko yhteiskunta. Riittävän pienet ryhmäkoot mahdollistavat, että opettajalla on aikaa keskittyä oppilaisiin yksilöinä.
• Opettaja on palkkansa ansainnut! Palkkatasomme on jäänyt reilusti jälkeen yksityisen sektorin korkeasti koulutettuihin verrattuna ja pitkän tähtäimen korjausliike on saatava aikaan heti – puhetta on riittänyt jo vuosikymmenen verran ellei kauemminkin tästä. Erilaisista työaikamalleista (es. vuosityöaika) tulee liiton kyetä esittää myös huonoja puolia ja kriittisiä näkemyksiä ja ennen kaikkea tuoda esille erot ja vertailut jäsenistölle vanhan, nykyisen ja uusien mallien välillä läpinäkyvästi, selkeästi ja eri opettajaryhmien kannalta eritellen, kokonaisuutena, hyvissä ajoin ennen ja kaikkien kokeilujen jälkeenkin.
• Opettajia on monenlaisia! Edunvalvonnassa on huomioitava paremmin määräaikaisten, sijaisten ja muiden epätyypillisissä työsuhteisssa olevien asiat. Jatkuviin kesälomatyöttömyyskausiin on löydyttävä vihdoin ja viimein ratkaisu työnantaapuolen kanssa.
• Tukea sairastuneille! Sisäilmasairastuneita tulee tukea aikaisempaa paremmin sekä neuvonnan että edunvalvonnan muodossa. Liiton tulee edelleenkin ajaa aktiivisesti sairastuneiden opettajien ja jäsenistön ammattitautidiagnoosi-asiaa kuten myös sairastuneiden sosiaaliturvan edistämistä. Kuntatyönantajan kanssa tulee myös keskustella ja neuvotella parannuksia niin uudelleensijoittumispalveluiden kuin –kouluttautumisen mahdollisuuksien osalta sisäilmasairastuneille opettajille ja jäsenilleen.
• Hyvinvointi mukaan edunvalvontaan! Työhyvinvointikysymykset on otettava nykyistä huomattavasti vahvemmin esille työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa. Erityisesti opettajien työssäuupumista on ehkäistävä ja jaksamista tuettava kaikin tavoin ja tämä asia tulee tuoda esille työnantaapuolen kanssa ja kaikessa edunvalvonnassa, myös paikallisessa.
• Opettajalla on elämää myös työn ulkopuolella! Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on otettava paremmin esille työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa. Lapsi- ja perheystävällinen päiväkoti, koulu, lukio tai ammatillinen 2.asteen oppilaitos on tärkeä asia työntekijöille tänä päivänä ja tavoitteena liitollekin tärkeä.
• Opettajien työntekemisen joustot tulee myös olla mahdollisia, kuten muussakin työelämässä. Etätyönteko ja verkossa työskentely soveltuvin osin pitää olla mahdollista kaikille opettajille, silloin kuin oma elämäntilanne niin vaatii. Erityisesti kokoustamiset, palaverit ym. muu työ pitäisi voida olla mahdollista tehdä myös kotoa käsin silloin aina kun se on mahdollista.
• Opetus- ja koulutusalallekin rantautuneesta ikäsyrjinnästä tulee voida puhua ja neuvotella kuntatyönantajan kanssa tarvittaessa suoraan ja rohkeastikin; samoin dialogisesti jäsenistön kanssa. Ikäsyrjintää tapahtuu enenevässä määrin niin kuntien ja kaupunkien rekrytoinnissa kuin arjen työssä, työyhteisöissä ympäri maata. Tästä tulee voida käydä suoraa ja avointa keskustelua, joka johtaa myös suosituksiin ja tarvittaviin toimenpiteisiin liiton taholta.
Akavaan ja yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyvät tavoitteet
• OAJ:sta aktiivinen ja kriittinen yhteiskunnallinen keskustelija! OAJ:n tulee uskaltaa ottaa kantaa asioihin, jotka ovat jäsenille tärkeitä. Vaadimme nykyistä rohkeampia ja kriittisempiä kannanottoja opetusalaa ja koulutusta koskeviin säästöihin. OAJ:n tulee ottaa aikaisempaa aktiivisempi rooli yhteiskunnallisena keskustelijana ja muutosvoimana.
• OAJ yhteiskuntaa kehittämään! Liiton tulee olla nykyistä voimakkaammin perusopetuksen opetussuunnitelmasta kumpuavien arvojen (tasa-arvo, ihmisoikeudet, globaali oikeudenmukaisuus, kestävä kehitys) puolestapuhuja ja tehdä avauksia siitä, miten sivistysyhteiskuntaa rakennetaan ja kehitetään.
• Avoimempi ja vastuullisempi Akava! Akavasta tulee tehdä avoimempi keskusjärjestö, jonka kannanotot perustuvat laadukkaaseen tutkimukseen. OAJ:n tulee edustaa Akavassa myös pienipalkkaisia opettajia, pätkätyöntekijöitä, sijaisia ym.

Valtuustoryhmämme ja Vasemmiston toivomusesitys Espoon koulutilanteen parantamiseksi hyväksyttiin Valtuustossa yksimielisesti 26.2.2018.

MEDIATIEDOTE (12.2.18). Julkaisuvapaa

Espoon valtuuston demariryhmä: Koululaiset eivät ole paketteja, joita siirrellään varastosta toiseen

Tämän viikon keskiviikkona suomenkielinen opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta käsittelee poikkeuksellisen tärkeää asiaa: koulujen ja lukioiden tilaratkaisuja lähivuosien ajaksi. Asiaa valmisteleville virkamiehille on annettu viheliäiset reunaehdot. Kaikille oppilaille on järjestettävä terveelliset tilat, mutta ratkaisu ei saa ylittää alimitoitettua investointikattoa. Keinoja on siksi vähän: pakata terveet tilat oppilaita täyteen ja lähettää loput alunperin muihin tarkoituksiin rakennettuihin, vapaana oleviin vuokratiloihin.

Virkamiehet ovat tehneet työtä käskettyä ja myös siistineet eräin osin alkuperäistä, jopa raivoa herättänyttä esitystään.

Päätettävänä on nyt esitys, joka johtaa pienten kyläkoulujen – mm. Nuuksion ja Pakankylän – sekä hyvin toimineiden erityiskoulujen lakkauttamiseen. Esityksen mukaan nyt yhdistettäisiin aiemmin itsenäisiä, laadukkaasti toimineita ala- ja yläkouluja. Toimintaa sijoitettaisiin vuosikymmeniksi kalliisiin vuokratiloihin. Ja silti suuri osa kouluista jäisi odottamaan välttämättömiä korjauksia. Tyyppikouluilla on tärkeä rooli nopeasti rakennettavina väistötiloina. Niistä kuitenkin puuttuu tärkeitä ainetiloja, mm. liikuntasali.

Espoon demarit haluavat kehittää espoolaista koululaitosta niin, että kaikissa Espoon osissa lapsilla on oikeus omaan lähikouluun, joka on kohtuullisen ja turvallisen matkan päässä. Haluamme pitää kiinni valtuuston hyväksymästä Espoon tarinasta, jonka mukaan jokaisella viidellä kaupunkikeskuksella on oma lukionsa. Seisomme vaaliohjelmamme takana: Matinkylä tarvitsee Merimatin lukion. Puolustamme kaikkein heikoimmin eväitä elämäänsä saaneiden oikeutta saada kaikki tarvitsemansa tuki oppimiseen ja kasvuun. Nyt näin ei ole. Erityiskouluilla, jotka ovat erityisopetuksen osaamiskeskittymiä, on tässä tärkeä rooli. Tuemme lukioiden ja yliopiston yhteistyötä. Kaikkiin lukioihin on päästävä julkisilla välineillä kaikkialta Espoosta.

Teemme työtä sen eteen, että epärealistisesti asetettu investointikatto avataan. Kyseenalaistamme tilojen kierrätysmallin, jossa terveissä tiloissa upeaa työtä tehneet oppilaitokset– kuten Etelä-Tapiolan lukio – pakotetaan antamaan tilansa toisille, vain siksi, ettei löydy tahtoa myöntää tosiasioita: olemme laiminlyöneet omien kiinteistöjemme vastuullisen hoidon hurahtamalla erilaisiin liikelaitosmalleihin.

Markku Sistonen
Valtuustoryhmän puheenjohtaja
046 8773884

Mika-Erik Walls
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen, varavaltuutettu
0400 511417

Mediatiedote (15.1.18), julkaisuvapaa heti

Espoon kouluverkkosuunnitelma kokonaan uudelleentarkasteluun. Investointikaton on joustettava

Espoon virkamiesten laatima koulu- ja lukioverkkosuunnitelma (suomenkielisen opetuksen tilankäyttösuunnitelma 2018-2027) julkistettiin 11.1.2018. Esitys on nostattanut, odotetusti, kovan myrskyn ja keskustelun lukio- ja kouluverkon alueellisen tasapainon ja eritoten koulukorjauskohteiden aikataulujen ja priorisointien osalta.

Espoon demarit ovat erityisen huolissaan Tapiolan alueen alakoulujen – Aarnivalkea ja Jousenkaari – tilanteesta. Alueella ei ole yhtään tervettä alakoulua. Tilanne on vellonut aivan liian pitkään, ja vanhempien tuska ja epätietoisuus on jatkunut vuodesta toiseen. Lasten pitkät koulumatkat jopa toiselle puolelle kaupunkia ovat kuormittaneet kohtuuttomasti lapsia ja perheitä. Näin ei saa enää jatkua. Kaikki puolueet, kokoomus mukaan lukien, lupasivat hoitaa koulut kuntoon kuntavaaleissa 2017.

Espoon demarit tulevat vaatimaan Aarnivalkean ja Jousenkaaren kouluille kestävää ja pysyvää ratkaisua esim. siirtokelpoisia tyyppikouluja. Virkamiesesityksen ajatus Aarnivalkean koulun pienten alakoululaisten siirtämisestä Otaniemeen on vastuuton. Koulumatkat olisivat erittäin turvattomia.

Myös mm. Hösmärinpuiston ja Pakankylän pienten koulujen lakkauttamisehdotukset arveluttavat Espoon demareita. Tällaisissa päätöksissä on otettava huomioon lapsivaikutusten arviointi ja turvattava erityisosaamisen (mm. erityisopettajat) säilyminen.

Lukioverkon osalta demarit pitävät esitystä alueellisesti täysin epätasapainoisena: peräti viisi Espoon yhdeksästä lukiosta sijoitettaisiin Suur-Tapiolan alueelle. Jo edellisen valtuuston hyväksymä Meri-Matin lukio ei ole poliittisista evästyksistä huolimatta mukana investointisuunnitelmassa. Demarit eivät hyväksy tätä: Meri-Matti on luvattu ja päätetty hanke ja se kuuluu tulee rakentaa voimakkaasti kasvavaan Matinkylään, etenkin, jos Olarin lukio on siirtymässä Otaniemeen. Esityksessä ei ole osoitettu Matinkylään siirrettäväksi suunnitellulle Kaitaan lukiolle mitään tilaa. Espoon alueiden tasapuolinen kehittäminen tulee ottaa huomioon joukkoliikenneratkaisuissa. Lukioihin on päästävä myös Keski- ja Pohjois-Espoosta.

Kouluverkkoon liittyvää Tietotien kiinteistön vuokrahanketta on lisäksi viety eteenpäin kulissien takana vastoin opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan nimenomaista toivetta. Asia vaatii tarkempaa selvittelyä.

Kokonaisuutena virkamiesesitys vaatii mielestämme suuria muutoksia ja näkemyksemme mukaan myös mekaanisen ja lasten ja nuorten sekä heidän vanhempien ja koulun henkilöstön kannalta epäinhimillisen investointikaton avaamista.

Mika-Erik Walls, opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen, kaupunginvaltuuston varajäsen (sd)

Martti Hellström, opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen, kaupunginvaltuuston jäsen (sd)

Kiitos jo yli 18.000 kävijälle tämän vuoden aikana! Syksy on ollut politiikassa kovaa mutta palkitsevaa työtä: opetuslautakunnassa sain useampia erityisen haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja nuorten sekä mm. Espoon Vammaisneuvoston kautta lasten omaishoitajien asioita läpi: Espoon uskomattomaton pitkäkestoiset koulukuljetusongelmat erityislasten ja -nuorten osalta saivat 17.8.17 -lautakunta-aloitteestani (selvityspyyntö) sysäyksen myös valtuustoryhmässäni, johtaen valtuustokysymykseen ja nyt olemme jo siinä tilanteessa, että neljän eri koulun oppilaat siirretään luotettavampien ja hyväksi havaittujen kuljetusyhtiöiden palveluiden piiriin. Lisäksi Kajon Oy:n toiminnasta on tehty poliisitutkintapyyntö, Espoon kaupungin toimesta. Näyttää myös siltä, että koko sopimusta tarkastellaan uudelleen alkuvuodesta hyvin kriittisesti. Hyvä niin. Vakavat laiminlyönnit ja virheet (tapauksia jo 12) sekä jatkuvat muut ongelmat ovat olleet lapsille ja perheille täysin kohtuuttomia. Oli aikakin, että myös kaupunki, meidän kuntapäättäjien lisäksi, veti omat johtopäätöksensä asiasta. Yli puoluerajojen tehty yhteistyö sekä Espoon Vammaisneuvoston vaikuttamistyö lasten omaishoitajien tukiin kaavailtujen heikennysten ja leikkausten torjumisessa kantoi myös hedelmää: nyt asiaa tarkastellaan uudestaan eikä kenenkään tukia heikennetä ennen uusia linjauksia ensi vuonna. Erityisen kiitoksen ansaitsee paitsi loistava yhteistyö erityislapsiperheiden upeiden vanhempien kanssa niin myöskin hyvä yhteistyö mm. vihreiden eri poliitikkojen ja luottamushenkilöiden kanssa, kiitos tästä kaikille teille!

Toinen asia, josta iloitsen, on Merisaappaan erityiskoulun toiminnan lakkauttamisen estäminen eli koulun toiminta saa jatkua, lautakunnassa tiukasti ajamani ja tekemäni esityksen mukaan (äänin 10-2), toistaiseksi ennallaan. Asia tuotiin alunperinkin hätiköidysti ja kovalla kiireellä lautakuntaan juuri ennen joulutaukoa ilman riittävän kattavia lausuntoja ja vaikutusten monipuolisempaa arviointia.

Kolmantena, isoimpana asiana pidän sitä, että lapset, nuoret; varhaiskasvatus, perusopetus ja lukiokoulutus saivat yksimielisen opetuslautakunnan budjettiesityksen (saimme torjuttua esitetyt säästöt ja leikkaukset mm. tuntikehyksiin eli opetustuntien vähentämiseen perusopetuksessa ja lukiossa ym.) ja oman valtuustoryhmäni vankkumattoman tuen ansioista liki 4 miljoonan euron lisäykset kaupunginjohtajan pohjaesitykseen ensi vuoden 2018 Espoon budjettiin. Erityisopetus sai lisärahaa, samoin pienten koululaisten iltapäivätoiminta turvattiin kaikille 1-2 -luokkalaisille.

Lisäksi erittäin tärkeää oli se, että budjettiin sisältyy lähes 1 miljardi euroa kymmenen vuoden ajanjaksolle koulu- ja päiväkotitilojen korjauksiin. Vaalien aikaan tämä keskeinen teema – homekoulut ja -päiväkodit kuntoon – on siis selvästikin vaikuttanut päätöksenteossa, jo virkamiesvalmisteluvaiheesssa, vaikka todella paljon tehtävää ja haasteita vielä edessämme onkin. Lisärahaa käytetään myös lasten terapiapalveluihin ja nuorten mielenterveyspalveluihin, opiskelijaterveydenhuoltoon sekä aikuissosiaali- ja perhetyöhön. Tästä kaikesta ei voi olla kuin erittäin tyytyväinen – säästöjen ja leikkausten aika opetuksesta ja koulutuksesta alkaa nyt toivottavasti olla ohi ja sivistykseen sekä lasten, nuorten ja perheiden ennaltaehkäisevään työhön sosiaalipuolella satsataan tässä kaupungissa.

Nyt vuoden lopussa onkin hyvä mieli lähteä viettämään pientä hengähdystaukoa. Toivotan kaikille äänestäjilleni, tukijoukoilleni ja lukijoilleni oikein rauhallista, iloista joulua ja onnellista uutta vuotta 2018 – tehdään yhdessä parempaa Espoota myös ensi vuonna!

T. Mika-Erik Walls, Espoon sd- valtuustoryhmän jäsen, Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen, Evanen varapuheenjohtaja, Kuitinmäen koulun johtokunnan puheenjohtaja, Suomen Vanhempainliiton johtokunnan jäsen

“Sydämellä ja maalaisjärjellä – Espoolaisten hyväksi”

IMG_4411

Espoon demareiden valtuustoryhmän lehti: Valdemarit

Työsuojeluvaltuutetun vaalit Helsingissä on nyt käyty – äänestysprosentti jäi järkyttävän alhaiseksi; mm. toisen asteen valtuutettujen (ammatillinen, lukio) ja koko toimialueen (Lav-hatu) äänestysprosentti jäi ainoastaan n. reiluun 20:een % – virallinen tulos vahvistetaan tosin vasta 17.11. Olen erittäin surullinen siitä, että vaalien merkitystä ei ymmärretty ja ilmeisesti ammattikunnassa ei sisäistetty – syystä tai toisesta –  riittävässä määrin tehtävän merkitystä – tässä olisi ollut liitoilla paremman ja pitkäaikaisemman tiedotuksen paikka: mitä kaikkea valtuutettujen työtehtävin oikeasti kuuluu ja millaista kompetenssia ja asiaosaamista se edellyttää.

Vaaleihin liittyy myös ehdokkaan näkökulmasta toisinaan ikäviä lisäpiirteitä sillä kaikki eivät saa tasavertaisesti omalta ammattijärjestöltään tukea; tällainenhan on aina varsin ikäväntuntuista, kun ikänsä on ammattiliittoon kuulunut ja käyttänyt myös omaa vapaa-aikaansa toimintaan – vain muutamat valitut nostetaan esille, monin eri tavoin. Kovin demokraattiselta, avoimelta, läpinäkyvältä, tasa-arvoiselta tai reilulta tämä ei välttämättä tunnu, jos ei kuulu lähtökohtaisesti ns. kärkiehdokkaiden joukkoon. Itse aion tästä kokemuksesta viisastuneena jättää kaiken ammattiyhdistystoiminnan ja panostaa kokonaan poliittiseen vaikuttamistyöhön – aikansa kutakin; ay- vaikuttaminen alkoi jo 1990-luvun alussa vapaan sivistystyön puolella.

Viime vuosien kovat leikkaukset, säästöt ja valtava uudistusmyllerrys edunvalvonnan kontekstissa on minun silmissäni kokenut muutoinkin kovan kolauksen: emme ole kyenneet valvomaan jäsentemme etua ollenkaan riittävässä määrin; epäonnistumisetkin kannattaisi rehellisesti myöntää. Onnistumisia on valitettavasti ollut aivan liian vähän. Työmäärä on kasvanut räjähdysmäisesti koko opetusalalla (kaikilla asteilla), kikyn myötä ansiotaso laskenut ja kaikki tämä valtavien uudistusten keskellä (ops, lops, digitalisaatio jne.). Oma pelkoni onkin se, että moni jäsenemme on hyvin väsynyt, uupunut, turhautunut ja katkeroitunutkin, eikä moni jaksa tai näe mitään mieltä enää mennä (edes sähköisille) äänestysuurnille. Yllättäviä yhteydenottoja vaalien aikana tuli myös opettajilta, jotka es. sisäilma-asioissa eivät ole kokeneet saaneensa juuri mitään tukea raskaaseen tilanteeseensa. Tämä oli minulle yllättävä ja surullinen havainto. Toivottavasti tilanne parantuu jatkossa.

Suurin asia oli kuitenkin tuo valtavan alhainen äänestysprosentti, mikä panee miettimään ja tulisi panna myös ammattijärjestömme miettimään, mikä meni yleisesti ottaen tiedotuksessa ja tekniikassakin vikaan sillä palautetta tuli jonkin verran sähköisen äänestyksen takkuilusta – itse pääsin vasta viidennellä kerralla s-postitunnuksella äänestämään. Kiitos kaikille minua äänestäneille ja tukeneille; nämä vaalit menivät valitettavasti – suuresta panostuksesta huolimatta – näin: lukioväkeä ei saatu riittävästi innostumaan ja äänestämään. Jatkan vahvaa vaikuttamistyötä – yli kuntarajojen – mm. kuntapolitiikassa, Espoon kaupunginvaltuustossa ja opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa, Espoon sisäilmajaostossa sekä Vammaisneuvostossa, joten paljon tehtävää riittää!

Helsinkiläinen opettaja! Työsuojeluvaltuutettujen vaali on Helsingissä 30.10-10.10.2017. Työsuojeluvaaleissa äänestäminen suoritetaan sähköisellä eVaali.fi-järjestelmällä tai perinteisessä uurnavaalissa. Vaaleissa äänestämisestä tullaan ilmoittamaan tarkemmin vaali-ilmoituksella. Kannattaa seurata mm. Helmi -Intraa, koulun ilmoitustaulua, yhteysopettajien ja Kaskon (ent. Opetusvirasto) ja vaalitoimikunnan s-postitiedotteita lähiviikkoina.

Olen ehdolla lukion ja ammatillisen koulutuksen ja vapaa sivistystyön sekä hallinnon ja tukipalveluiden toimialueen vaaleissa, jossa äänioikeutettuina ovat ko. palvelukokonaisuudessa työskentelevät henkilöt: mm. lukion ja ammattilisen koulutuksen opettajat jne. Äänestämällä minua vaikutat omien työolojesi ja työhyvinvointisi edistämiseen – 30-vuotisella laajalla ja monipuolisella kokemuksella, työhyvinvoinnin ja työelämän tutkijaosaamisella ja ammattitaidolla sekä vahvoilla verkostoillani.

2.aste ja koko koulutusala on hurjassa myllerryksessä, joten työhyvinvointi- ja työsuojeluasiat kokonaisuudessaan, erit. opettajien työssä, korostuvat kaiken aikaa enemmän työssä jaksamisessa ja suurten muutosprosessien keskellä. Työhyvinvointitutkijan osaamisella ja myös. mm. sisäilma-asiantuntijana aion olla myös hyvin aktiivinen ja tehokas toimija ja sillanrakentaja työntekijöiden äänen entistä paremmassa kuulemisessa – asioihin tulee puuttua vieläkin aikaisemmassa vaiheessa, oirekartoituksia tulisi tehdä ja oireet huomioitava riittävän ajoissa, uudelleensijoittamismahdollisuuksien ja henkilöstöpoolin toimintaa tulee terävöittää ja parantaa Kaskon puolellakin; tarjota myös opetushenkilöstölle samoja mahdollisuuksia kuin kaupungin muillakin toimialoilla kouluttautua ja sijoittua joustavasti uudelleen kaupungin sisällä, uusiin työtehtäviin. Tässä on kehittämistä vielä saamieni palautteiden perusteella. Hyvä, dialoginen ja osallistava johtaminen ja johtamisjärjestelmien merkitys korostuu suurten muutosten keskellä; myös tässä meillä on edelleen tehtävää Helsingissä. Monen muun asian ohella. Katso lisätietoa osaamisestani ja julkaisujani mm. valikosta CV. Ajatuksiani työelämän kehittämisestä ja työhyvinvoinnista löydät piakkoin tämän sivustoni valikosta Kirjoituksia.

Äänestä ja vaikuta!   Sähköisen äänestyksen linkki tässä!

Lue myös pitkä artikkelini linkkeineen valikosta Kirjoituksia: Työhyvinvointi kuuluu jokaiselle!

Lisää tietoa työsuojeluvaltuutetun tehtävästä ja oikeuksista

HS 31.10.17: Koulujen homeongelmat sairastuttavat opettajia vakavasti

HS 17.5.17:  Helsingin kaupungilla on vain yksi hyväkuntoinen lukiorakennus – katso lista lukioiden tulevista remonteista

Eri-ikäisten johtamisen menetelmäkori (H:gin kaupunki)

TTL:n sivut työhyvinvointiin liittyen

Eri-ikäiset työntekijät hyödyttävät työyhteisöä (MTV)

Työpahoinvoinnin kustannuksista (YLE)

Uuvuttaako työ…(Länsiväylä)

Työelämän stressi ja suomalaisten unenlaatu (HS)

Työn imu  (TTL)

Sosiaalinen pääoma ja työelämä (JY)

Myötätunto saa aikaan parempIa työtuloksia (HS)

Omaa työhyvinvointitutkimusta (Kansalliskirjasto, Helka)

Pitkästä aikaa lyhyt tilannekatsaus menneeseen kevääseen ja alkukesään. Hienoja uutisia paljon: varavaltuutetun luottamustoimeni alkoi kesäkuun alusta, valtuustokoulutuksia ja -perehdytyksiä pidetty ja niihin osallistuttu (jo toukokuussa), SDP:n uuden valtuustoryhmän työ on käynnistynyt vauhdilla ja hienossa yhteishengessä ja ehkä paras uutinen äänestäjilleni: minut valittiin varsinaiseksi jäseneksi opetus- ja varhaiskasvatuslautakuntaan valtuustokaudelle 1.8.2017-31.5.2021. Suuri kiitos luottamuksesta edelleen äänestäjilleni, puolue-elimille ja viime kädessä kaupunginvaltuustolle, joka päätti lautakuntanimitykset KH:n (kaupunginhallituksen) esityksestä 12.6.2017. Työ lasten ja nuorten; opetuksen ja varhaiskasvatuksen, sisäilmaongelmien ja erityisen tuen ym. kanssa täällä Espoossa pääsee siis pian alkamaan! Minua ehdotetaan myös Vammaisneuvoston uudeksi varapuheenjohtajaksi Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistys ry:n edustajana kaudelle 2017-19. Nimitys vahvistunee elokuussa, samoin kuin Kuitinmäen uuden yhtenäisen peruskoulun johtokunnan puheenjohtajuus kaudelle 2017-2021.

Ollaan aktiivisesti yhteydessä niin tämän sivuston yhteydenottolomakkeen (ohjaa s-postiini) kuin Facebookin ym. kautta: www.facebook.com/mikaerikwalls

Syksyllä sivujani uudistetaan ja päivitetään lisää – nyt toivotan kaikille oikein aurinkoista Juhannusta ja rentouttavaa kesäaikaa!

214 ääntä vei SDP:n valtuustoryhmään, varavaltuutetuksi,  joten työ lasten, nuorten, opetuksen, varhaiskasvatuksen ja koulutuksen, erityisten ja ainutlaatuisten sekä terveen sisäilman puolesta saa entistä enemmän painoarvoa, näkyvyyttä ja vaikutuskanavia! Valtavat kiitokset jokaiselle teistä luottamuksesta ja ollaan yhteydessä vaalien välilläkin mm. tämän sivuston kautta – yritän pitää kaikkia teitä äänestäjiäni ajan tasalla!

ENNAKKOÄÄNESTYS JATKUU VIELÄ TI 4.4. ASTI – VARSINAINEN VAALIPÄIVÄ SU 9.4 – Mika-Erik valtuustoon 2017!

Vaaleissa on kyse isoista asioista: homekoulujen ja -päiväkotien mahd. nopeasta korjaamisesta ja/tai uusien rakentamisesta (es. tyyppikoulut  ja -päiväkodit), puhtaiden väistötilojen hankkimisesta aina mahd. pian ja opetuksen järjestämisestä mahd. matalalla kynnyksellä altistuneille, oireileville ja sairastuneille lapsille ja nuorille, varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja 2.asteen resurssien turvaamisesta kaikille espoolaislapsille ja -nuorille, erityisen tuen ja erityisopetuksen resurssien kuntoon saattamisesta ja jo olemassa olevien erityisryhmien ja -luokkien säilyttämisestä, vammaispalveluiden turvaamisesta, vanhusten kotihoidon resurssien lisäämisestä ja omaishoitajien ja omaishoidon tukeen resurssoimisesta ja paljon muustakin. Ihminen – vauvasta vaariin – ja hänen terveys ja hyvinvointi aina päätöksenteon keskiöön!

Käy äänestämässä kaikkien näiden asioiden osaajaa, ymmärtäjää, asiantuntijaa ja myös kokemusasiantuntijaa numerolla 521. Ehdolla uudestaan – tauon jälkeen – Espoon valtuustoon (viimeksi valtuustokaudella 2005-09). Mika-Erik Walls. 521. SDP Espoo. Löydät minut kaikista vaalikoneista: HS, Yle, Länsiväylä sekä mm. Tapiolan Killan ym. gallup-kyselyistä.

KL, FM, lehtori ja kieltenopettaja, oppimis- ja työhyvinvointitutkija, sisäilma-asiantuntija

Suomen Vanhempainliiton johtokunnan jäsen, OAJ:n Helsingin py:n hallituksen jäsen, Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja, Tähtiniityn koulun vanh.yhd. hallituksen varapuheenjohtaja. Kuntapolitikassa Espoossa jo v. 2005 alk. Lasten ja nuorten, opetuksen, päivähoidon ja sivistyksen tinkimätön puolestapuhuja!

Mika-Erik On Tien Päällä/ Mika-Erik On Tour        

to 9.3 Sellon kirjasto, Iso lava klo 17.30 alk. “Ratkaisun avaimia Espoon koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmiin”
Alustamassa mm. prof. Tuula Putus.

Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki espoolaiset opetus- ja kasvatusalan ammattilaiset, vanhemmat, isovanhemmat sekä kaikki muutkin sisäilmaongelmista ja niihin liittyvistä asioista kiinnostuneet. Tilaisuuden järjestää KL, FM, lehtori, oppimistutkija, Suomen Vanhempainliiton johtokunnan jäsen ja kuntavaaliehdokas Mika-Erik Walls tukiryhmineen, yhteistyössä espoolaisten vanh.verkosto- ja sisäilma-aktiivien kanssa. Kahvia/Teetä ja pientä purtavaa tarjolla.

Ohjelma

17.30 Avaus
KL, FM, lehtori, oppimistutkija, Mika-Erik Walls. Lyhyt katsaus Espoon homekoulu- ja -päiväkotitilanteeseen 03/2017

17.40 Yleiskatsaus huonon sisäilman terveyshaittoihin, viranomaisohjeiden tulkitsemiseen sekä oirekyselyihin. Uutta mittausmenetelmistä. Työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus, Turun yliopisto

18.10 Sisäilmasta sairastuneiden kokemuksia ja keinoja arjesta selviytymiseen: sisäilmasairastuneen lapsen vanhemman näkökulma. Pike Hilakari, Sisäilmasairastuneet ry

18.30 Yleisökeskustelua

18.45 Vaalitavoitteita ja ratkaisun avaimia koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmiin valtuustokaudelle 2017-2021. Mika-Erik Walls

19.00 Tilaisuus päättyy

 

ma 13.3 Sellon kirjasto, Iso lava klo 17.30 alk. “Suuri Homekouluilta – miten tästä eteenpäin Espoossa?
Alustamassa mm. prof. Ville Valtonen.

Tilaisuuteen ovat tervetulleita espoolaiset opetus- ja kasvatusalan ammattilaiset, vanhemmat, isovanhemmat sekä kaikki muutkin sisäilmaongelmista ja niihin liittyvistä asioista kiinnostuneet. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Ohjelma

17.30 Tervetuliaispuhe, Antti Piiroinen, EKPY:n pj.

17.35 Mikä on ”homesairaus”

Sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri, professori Ville Valtonen (alustuksen jälkeen yleisökeskustelu, n. 10 min.)

18.10 Sisäilmasta sairastuneiden kokemuksia ja keinoja arjesta selviytymiseen: vanhemman ja opettajan näkökulmat. Keskustelun vetäjä: KL, FM, lehtori, tutkija Mika-Erik Walls

Virpi Tolonen (kun lapsi sairastuu sisäilmasta), Sarianna Pirinen (kun opettaja sairastuu sisäilmasta)

18.30 OAJ:läiset kuntavaaliehdokkaat esittelevät lyhyesti lavalla itsensä (10 min. max.)

18.40 EKPY:n ehdokastentti ja yleisökysymykset

19.15 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden järjestää OAJ:n Espoon ja Kauniaisten paikallisyhdistys

ke 22.3 Iso-Omena, Stage “Opsit, lopsit, loikat – opetus- ja kasvatusala muutosten ja kiristyvän kuntatalouden keskellä”

Tilaisuuden järjestää OAJ:n Espoon ja Kauniaisten paikallisyhdistys. Artistina esiintyy: Ilari Hämäläinen! www.ilarihamalainen.com

Eri puolueiden opettajataustaisia ehdokkaita osallistuu Kuntavaalipaneeliin.Yleisöllä on mahdollisuus tentata ehdokkaiden kantoja koulu- ja päiväkotimaailman asioihin espoolaisnäkökulmasta. Tilaisuuteen ovat tervetulleita espoolaiset opetus- ja kasvatusalan ammattilaiset, vanhemmat, isovanhemmat sekä kaikki muutkin opetus- ja kasvatusalan asioista kiinnostuneet.

Ohjelma:

17.30 Avaus, Antti Piiroinen, EKPYn pj.

17.35 Ilari Hämäläinen esiintyy

17.45 Kuntavaalipaneeli

18.40 Ilari Hämäläinen esiintyy

19.00 Tilaisuus päättyy

pe 24.3 klo 17.30 Sellon kirjastossa (Iso lava) “Ärsyttävä sisäilma! Sisäilmasairastuneiden selviytymisestä arjessa sekä ratkaisun avaimista kohti tervettä sisäilmaa”. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki espoolaiset opetus- ja kasvatusalan ammattilaiset, vanhemmat, isovanhemmat sekä kaikki muutkin sisäilmaongelmista ja niihin liittyvistä asioista kiinnostuneet. Tilaisuuden järjestää KL, FM, lehtori, oppimistutkija, Suomen Vanhempainliiton johtokunnan jäsen ja kuntavaaliehdokas Mika-Erik Walls tukiryhmineen, yhteistyössä espoolaisten vanh.verkosto- ja sisäilma-aktiivien kanssa. Kahvitarjoilu.

Alustamassa mm. lastentautien erik.lääkäri, LT Tiina Tuomela.

Alustava ohjelma

17.30 Avaus ja lyhyt katsaus Espoon homekoulu- ja -päiväkotitilanteeseen 03/2017

KL, FM, lehtori, oppimistutkija, Suomen Vanhempainliiton johtokunnan jäsen, Mika-Erik Walls.

17.40 Ärsyttävä sisäilma! Lastentautien erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Tiina Tuomela.

18.10 Sisäilmasta sairastuneiden kokemuksia ja keinoja arjesta selviytymiseen: sisäilmasairastuneen opettajan näkökulma: Sarianne Pirinen ja sisäilmasairastuneen lapsen vanhemman näkökulma: Virpi Tolonen, Pike Hilakari, Sisäilmasta sairastuneet ry.

18.30 Yleisökeskustelua

18.40 Vaalitavoitteita ja ratkaisun avaimia sisäilmaongelmiin valtuustokaudelle 2017-2021. Mika-Erik Walls

19.00 Tilaisuus päättyy