Valtuuston päätös toivomuksineen Espoon vammaispalveluiden tilanteesta 29.4.19

Lähdin elokuussa 2018, monen vuoden aikana espoolaisilta tulleiden jatkuvien valitusten ja myös oman, jo pitkään jatkuneen palveluiden parantamiseen pyrkineen toimintani ja siihen liittyvän jatkuvan pettymykseni ja turhautumiseni vuoksi, laatimaan laajaa valtuustokysymystä Espoon vammaispalveluiden surkeasta tilanteesta, kun mikään muu ei tuntunut enää auttavan: ei lukuisat keskustelut ja kysymykset vammaispalveluiden virkamiesten kanssa, ei Espoon vammaisneuvoston lausunnot, ei yksinkertaisesti mikään. Vastaukset ja selitykset olivat aina samat, juurisyyt jäivät piiloon. Moniin kysymyksiin en saanut edes vastauksia. Aluehallintovirastoon tehdyt kantelut ja AVIn kaupungille annetut huomautukset eivät myöskään tuntuneet auttavan ja helpottavan vammaispalveluiden asiakkaiden asemaa.

20.8. 2018 tein ja jätin sitten kaupunginvaltuutettuna laajan ja yksityiskohtaisen valtuustokysymyksen Espoon vammaispalveluiden tilasta ja miksi lukuisille epäkohdillle ei ollut tehty riittäviä korjaustoimenpiteitä, minkälaisia ongelmat ja niiden takana olevat juurisyyt oikeasti ovat ja miten ne voitaisiin ratkaista jne. Jo marraskuussa 2018 virkamiesjohdon antama vastaus on todella karua luettavaa. Espoon vammaispalveluissa on jo pitkään ollut käynnissä ns. pyöröovi-ilmiö: työntekijät ovat vähän aikaa töissä Espoossa ja sitten menevät muualle töihin. Eikä ihme, jos es. yhtä sosiaalityöntekijää kohden oleva asiakasmäärä voi olla yli 250, kuten vastauksessa kävi ilmi, vaikkakin tarkkoja lukuja tuntuu olevan edelleen vaikea saada.

Espoon kaupunginvaltuusto käsitteli valtuustokysymykseni kokonaisuudessaan vihdoin 29.4.2019  valtuuston kokouksessa ja keskustelu oli kokonaisuudessaan hyvää ja tervetullutta. Asia otettiin vakavasti: valtuusto päätti hyväksyä kaksi alla olevaa toivomusta, joista ensimmäisen yksimielisesti ja jälkimmäisen äänestyksen jälkeen:

1. Valtuusto toivoo, että Espoon vammaispalvelut kykenisi käsittelemään kaikki saamansa hakemukset määräajoissa tämän vuoden aikana, koska hakemusten käsittelyajoista on annettu jo lukuisia huomautuksia mm. Aluehallintovirastolta, uhkasakkojen kera. Erityisen tärkeänä valtuusto pitää palvelutarpeen ohjaukseen pääsyä lakisääteisessä ajassa ja omaishoidon tuen hakemusten käsittelyaikojen merkittävää nopeuttamista, jotta palvelua tarvitsevien tilanne ei pääsisi kriisiytymään.

2. Mikäli vammaispalveluiden tilanne ei olennaisilta osin paranisi vuoden 2019 syksyn aikana, valtuusto katsoo, että esimerkiksi ulkoista tarkastusta (mm. auditointia) jatkuneiden ongelmien juurisyiden selvittämiseksi ja välittömien korjaustoimenpiteiden aikaansaamiseksi tulisi vakavasti harkita.

Pidän molempia valtuuston päättämiä toivomuksia merkittävinä ja tärkeinä, kaupungin ylimmän päättävän elimen tahtotilan ilmauksena, jo vuosikaudet kestäneeseen Espoon vammaispalveluiden surkeaan tilanteeseen. Mikäli tilanne ei siis paranisi olennaisilta osin tämän vuoden aikana, valtuusto esitti nyt ensimmäistä kertaa mahdollisuuden siihen, että vammaispalveluiden toiminnan puutteita, ongelmia ja epäkohtia voidaan harkita ulkoisen tarkastuksen keinoin selvitettäväksi.

 

Valtuustokysymykseni: http://www.mikaerikwalls.fi/espoon-vammaispalvelut-saatava…/

Espoon sote -toimialajohdon vastaus ja käsittely kaupunginhallituksessa:
http://espooprodfi.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP…

Länsiväylän koko juttu Espoon vammaispalveluiden tilanteesta

Artikkelikuva: Sami Heiskanen, Otavamedia