
Opettaja-lehti (Rihveli 2/2016)
Tämän vuoden aikana joukko suomalaisia äitejä on lähtenyt ajamaan voimakkaasti lasten ja nuorten oikeuksia terveeseen sisäilmaan sosiaalisen median ja verkostojensa kautta. Perusopetuslain mukaan lapsella on oikeus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön. Työterveyslain mukaan näin tulee olla myös opettajilla ja kaikilla muillakin koulussa työskentelevillä työntekijöillä. Kuitenkin tilastojen mukaan vain kymmenesosa opettajista, jotka kärsivät sisäilmaongelmista, saa ammattitautidiagnoosin. Tämä diagnoosi oikeuttaisi lääke- ja sairaanhoidon sekä sairauspoissaolojen korvauksiin. Kohti seuraavia kuntavaaleja mentäessä tämä teema tullee – jälleen kerran – nousemaan puolueiden agendalle. Äänestäjien, eritoten koululaisten äitien ja isien, mutta myös opetusalan henkilöstön, on syytä ottaa tarkkaan selvää, mitkä puolueet ja ehdokkaat ovat viimeisellä nelivuotiskaudellaan edistäneet terveen sisäilman saatavuutta – ja mitkä eivät. Kunnat ja kaupungit eivät tule selviämään tästä ”hometalkoosta” yksin, kuten OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainenkin tilaisuudessa totesi: korjausvelka ylittää kirkkaasti miljardin euron.
Joukkovoimaa nähtiin ensimmäisen kerran Kansalaistorilla 6.9 järjestetyssä ”Terveen sisäilman ja lastemme oikeuksien puolesta” -tapahtumassa, jossa oli arvovaltainen ja erittäin asiantunteva puhujajoukko. Sisäilmatutkijoista ja alan asiantuntijalääkäreistä paikalla olivat mm. sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri, professori Ville Valtonen, lastentautien erikoislääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori Tiina Tuomela, kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, lääketieteen mikrobiologian dosentti Tamara Tuuminen. Paikalla olivat myös ammattijärjestöjohtajista OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, Superista Silja Paavola sekä kansalaisjärjestöpuolelta Homepakolaiset ry:n Terhi Chakovich. Vanvaryn (Vantaan vanhempainyhdistysten alueyhdistys) näkökulman toi esille puheenjohtaja Siru Kauppinen. Allekirjoittanut toi opettajanäkökulman.
On arvioitu, että jopa 60 prosentissa kouluista on sisäilmaongelmia. Laskelmien mukaan ainakin 100 000 lasta altistuu sisäilmaongelmille päivittäin. Huonoon sisäilmaan liitettyjä oireita ovat erilaiset silmä-, nuha- ja yskäoireet. Selvää tutkimustietoa on myös infektiokierteestä. Samoin astman puhkeaminen ja paheneminen ovat yhteydessä sisäilmaongelmiin, kuten Tiina Tuomela hyvin toi esille. Tuomela kertoi, että useat altistuneet kokevat väsymystä, päänsärkyä, pahoinvointia ja kuumeilua. Tyypillistä on, että oireilu häviää muualla ja palaa ongelmatiloissa. On lisäksi esitetty, että pitkä altistus lisää riskiä sairastua erilaisiin autoimmuunitauteihin kuten tulehduksellisiin suolistosairauksiin ja reumaan. Osa sairastuneista myös kehittää niin sanotun monikemikaaliherkkyyden reagoiden hajusteisiin ja muihin ympäristön ärsykkeisiin. Nämä taudinkuvat eivät enää parane kokonaan.
Vihaisten äitien -kansalaisliikkeen johtohahmo ja vetäjä Annamari Karhu kiinnitti huomion paitsi siihen traagiseen tosiasiaan, että lasten ja nuorten terveys saattaa mennä loppuelämäksi ja myös siihen, kuinka vaikeaa on saada lapsen koulu ja opetus sekä oppiminen järjestymään esimerkiksi kotiopetuksena. Pallottelu ja asioiden venyminen eri tahojen välillä uuvuttaa jo ennestään kuormittuneita lasten vanhempia. Surullisinta oli se, että joillekin perheille on osunut ”huono arpaonni”: kosteus- ja homeongelmia on sekä omassa kodissa että myös lasten ja nuorten kouluissa.
Huonon sisäilman ongelmaan on ratkaisujakin, josta Pudasjärven Hirsikampus upea esimerkki. Lisäksi kuntien sisäilmatutkimuksille, homekorjauksille ja muille terveyden kannalta kiireellisille toimille on asetettava määräajat. Nämä tulisi jollain tapaa sanktioida niin, että niitä myös noudatetaan. Valtion toimesta tulisi järjestää valtakunnallinen koulutus sertifioiduille hometarkastajille, joiden käyttäminen sisäilmatutkimusten suorittajina olisi pakollista julkisissa rakennuksissa. Lisäksi julkisten rakennusten huolto tulee nostaa sellaiselle tasolle, että rakennukset säilyvät kunnossa ja homeettomina. Samoin Valtion sertifioidun homevalvojan käyttäminen rakennusprojekteissa olisi äärimmäisen kustannustehokas tapa varmistaa julkisten rakennusprojektien laatua sisäilman osalta.
Mika-Erik Walls, KL, FM, lukion lehtori, oppimistutkija, HOAY:n hallituksen jäsen(