Lähdin elokuussa 2018, monen vuoden aikana espoolaisilta tulleiden jatkuvien valitusten ja myös oman, jo pitkään jatkuneen palveluiden parantamiseen pyrkineen toimintani ja siihen liittyvän jatkuvan pettymykseni ja turhautumiseni vuoksi, laatimaan laajaa valtuustokysymystä Espoon vammaispalveluiden surkeasta tilanteesta, kun mikään muu ei tuntunut enää auttavan: ei lukuisat keskustelut ja kysymykset vammaispalveluiden virkamiesten kanssa, ei Espoon vammaisneuvoston lausunnot, ei yksinkertaisesti mikään. Vastaukset ja selitykset olivat aina samat, juurisyyt jäivät piiloon. Moniin kysymyksiin en saanut edes vastauksia. Aluehallintovirastoon tehdyt kantelut ja AVIn kaupungille annetut huomautukset eivät myöskään tuntuneet auttavan ja helpottavan vammaispalveluiden asiakkaiden asemaa.
20.8. 2018 tein ja jätin sitten kaupunginvaltuutettuna laajan ja yksityiskohtaisen valtuustokysymyksen Espoon vammaispalveluiden tilasta ja miksi lukuisille epäkohdillle ei ollut tehty riittäviä korjaustoimenpiteitä, minkälaisia ongelmat ja niiden takana olevat juurisyyt oikeasti ovat ja miten ne voitaisiin ratkaista jne.
Asian käsittely on edelleen kesken mutta jo marraskuussa 2018 virkamiesjohdon antama vastaus on todella karua luettavaa. Espoon vammaispalveluissa on jo pitkään ollut käynnissä ns. pyöröovi-ilmiö: työntekijät ovat vähän aikaa töissä Espoossa ja sitten menevät muualle töihin. Eikä ihme, jos es. yhtä sosiaalityöntekijää kohden oleva asiakasmäärä voi olla yli 250, kuten vastauksessa käy ilmi, vaikkakin tarkkoja lukuja tuntuu olevan edelleen vaikea saada.
Näin ei saa eikä voi enää jatkua. Aluehallintovirasto on antanut jo useampia huomautuksia ja moitteita Espoolla vammaispalveluiden tilasta kaupungissamme. Viimeisin tuntuvan uhkasakon (180.000 euroa) saattelemana. Vammaispalvelut vakuuttelevat, että tilanne on mennyt parempaan suuntaa. No, ei pohjamudista muuta suuntaa enää ole. Espoolaisilta tullut palaute ei vielä tunnu tukevan väitettä suunnan parantumisesta.
Eduskunnassa aion aivan yhtä vahvasti viedä vammaispalveluiden saatavuutta, toimivuutta ja laatua eteenpäin. Menneellä hallituskaudella näistäkin palveluista leikattiin valtion taholta yli 60 miljoonaa euroa. Ei näin. Ei palveluissa, joiden varassa olevat kaikkein heikoimmassa ja haavoittuvimmassa asemassa olevat, monin tavoin erittäin kuormitetut ja taloudellisesti ahtaalla olevat ihmiset.
Valtuustokysymykseni: http://www.mikaerikwalls.fi/espoon-vammaispalvelut-saatava…/
Espoon sote -toimialajohdon vastaus ja käsittely kaupunginhallituksessa:
http://espooprodfi.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP…
Länsiväylän koko juttu Espoon vammaispalveluiden tilanteesta
Artikkelikuva: Sami Heiskanen, Otavamedia